Primera Visita
Quan una persona ve per primera vegada al psicòleg acostuma a ser perquè hi ha alguna situació o símptoma (tristesa, ansietat..) que l’angoixa i li provoca un malestar significatiu en la seva vida o en les seves relacions, i és per aquest motiu que consulta. Generalment la persona arriba havent esgotat tots els recursos per poder fer front a la situació o símptoma que és font del seu malestar i és llavors quan decideix consultar a un professional.
La primera vegada que un va al psicòleg és possible que d’entrada es faci preguntes sobre com serà la visita, com es sentirà amb el professional que l’atendrà, quin tipus de pregunta li farà. D’entrada el psicòleg/a vetllarà per crear un espai confortable, confidencial i d’acceptació que permeti la comunicació dels problemes i les emocions.
En aquesta primera visita es recull informació sobre la persona i la seva història personal i clínica i s’estableixen quins són els objectius a treballar en l’espai terapèutic.
La relació entre la persona que consulta i el professional (relació psicoterapèutica) esdevé l’eina fonamental a partir de la qual s’iniciarà el procés de canvi. El mètode de treball serà en funció del tipus de problemàtica que presenta la persona i les característiques d’aquesta.
Com que cada persona és única, esMENT parteix de la idea de que no és el pacient el que s’ha d’adaptar a una única manera de treballar sinó que és el professional que a partir de la seva formació i experiència ha de ser flexible per adaptar el treball terapèutic a les necessitats del pacient.