Gestió emocional infantil

Després d’un estiu més curt per als nens, aquest any començaran el curs escolar una setmana abans. La data és el 5 de setembre, dia en què hi haurà la famosa tornada a l’escola. Per a molts nens i adolescents, la tornada a l’escola pot resultar un moment d’estrès i ansietat, sobretot si tenen problemes d’autoestima o de relacions socials. Hem d’estar atents als signes d’alerta que puguin manifestar. 

Reprendre les classes suposa un canvi radical de les rutines. De la mateixa manera que a nosaltres ens costa tornar a la feina, i sentim una depressió post-vacacional, els més petits han de gestionar les seves emocions. Tot i que tinguin ganes de tornar a classe i reunir-se amb els seus companys, poden sentir-se sobrepassats, tristos i enfadats.

Si el teu fill presenta símptomes com a tristesa, insomni, irritabilitat, aïllament o ansietat, no dubtis a parlar amb ell per a determinar que causes estan provocant aquests símptomes i compta amb l’ajuda d’un professional, per a prevenir que el seu estat d’ànim empitjori.

El paper dels pares

A l’hora de gesionar les emocions infantils, les famílies solen penalitzar als petits quan no saben portar-ho bé. Plors, rebequeries, desobediència, crits… només indiquen que hi ha una serie de sentiments massa forts o complicats per afrontar sols.

Davant això, la via adequada no serà castigar als nens, ja que hem d’ajcompanyar-los i ajudar-los a entendre com se senten i per què. Una disputa només genera més ansietat i ràbia, sensacions que no volem fomentar. Una pista: cal paciència, ningú neix ensenyat.

L’objectiu que tenim com a pares és aconseguir que els nostres fills comprenguin i controlin les seves emocions, no que les anul·lin. Per tant, el primer pas ha de ser ajudar-lo a expressar els sentiments. Per fer-ho, els nens hauran de ser capaços d’identificar què estan sentint i el motiu pel qual se’ls proudeix aquesta sensació. Posar un nom al sentiment ajudarà a identificar què està passant.

D’altra banda, és important que els adults siguin els primers a donar exemple. Sembla un fet obvi, però ens sorprendríem de la quantitat (o total) influència que tenim sobre els infants. Com a pares, cal que mantinguem una actitud controlada, que no repressiva, en aquells moments d’enfrontar-nos a situacions estressants. Quan notem estrès, és ocasió d’explicar què i per què creiem que ens passa, de manera que identifiquem plegats l’origen del sentiment i busquem una via per calmar-nos.

Un altre factor important és procurar una tornada a la rutina progressiva. Reprendre les normes de casa i tornar als horaris que faran habitualment durant el curs. En aquests moments tota la família ha de participar: anant a comprar el material escolar, escollint les activitats extraescolars…

El més bàsic serà establir els moments de comunicació en família. Els pares han d’escoltar als fills, reforçant les actituds positives i restant importancia als aspectes negatius. Espais on poder parlar i fer un seguiment de les emocions. Els millors moments solen ser els àpats: mentre es prepara el menjar i es para la taula, s’estableix una rutina diària d’hàbits i de conversa en família.

Recorda: ser constant, tenir objectius clars del que volem aconseguir, predicar amb l’exemple, i observar les petites evolucions que va desenvolupament l’alumne i la família, ajudaran en el seu procés d’aprenentatge, tant de continguts com dels hàbits que també són requerits.

Conseqüències psicològiques per als nens

Per a molts nens i adolescents, la tornada a l’escola pot resultar un moment d’estrès i ansietat, sobretot si tenen problemes d’autoestima o de relacions socials. Hem d’estar atents als signes d’alerta que puguin manifestar. Si el teu fill presenta símptomes com a tristesa, insomni, irritabilitat, aïllament o ansietat, no dubtis a parlar amb ell per a determinar que causes estan provocant aquests símptomes i compta amb l’ajuda d’un professional, per a prevenir que el seu estat d’ànim empitjori.

La família forma part del procés d’escolarització del seu fill/a , tot i no anar a l’escola. La família està implicada en el desenvolupament acadèmic quasi com el propi alumne. Pateix quan hi ha algun examen, quan no s’organitza, quan els deures queden a última hora, etc.

Com ajuda la figura d'un psicopedagog?

Naturalment l’inici del curs escolar és aviat per descobrir si els nostres fills necessitarian ajuda o recolzament d’un psicopedagog o psicoterapeuta. Però estar atents als sentiments, comportaments i converses que tinguem amb els nens ens posarà fàcil entendre com se senten i quines son les seves necessitats.

Terapia Infantil

Centre de preferències de privadesa

Necessàries

S'usen per saber si ja vas acceptar les nostres polítiques, si ja estàs subscrit a la nostra newsletter, per reconèixer l'estat de la teva sessió si la tinguessis i per servir més ràpids els continguts.

No es captura IP ni tan sols per al servei d'Analytics així que la teva visita és privada.

JSESSIONID, _cfuid, wpSGCachePypass, mailerlite, gdpr, gawp

Google Analytics

Fem servir cookies de tercers amb serveis, també garants de la teva privadesa, que analitzen els teus usos de navegació perquè puguem millorar els continguts, si ja estàs subscrit al butlletí i els elements compartits en xarxes socials i el formulari de comentaris.

1P_JAR, APISID, CONSENT, HPSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID