Ajuda psicològica per a persones LGTBIQ+

És possible que, si pertanys al col·lectiu, ja hagis patit atacs de violència física o verbal durant la infància, assetjament a l’escola… Arribar a la vida adulta pot ocasionar-te més patiment o haver de fer front a agressions – mai provocades per tu. Més enllà de les ferides físiques, passar per aquestes males experiències contribueix a anar rebutjant el propi cos, a culpar-se, a aïllar-se socialment i no no tenir clara la pròpia identitat. Viure situacions desagradables i tenses en el dia a dia pot desencadenar alteracions psicològiques com l’ansietat o la depressió.

Si el teu patiment està relacionat amb la teva identitat sexual o de gènere, has de saber que hi ha professionals de la salut que et poden ajudar. A més, des d’esMENT volem que coneguis la psicologia afirmativa, una àrea específica de la psicologia que pot ajudar-te a entendre i superar problemàtiques. Això no significa que una persona homosexual hagi d’anar al psicòleg expert en tarapia afirmativa. Simplement recomanem conèixer-la per poder tenir en compte que existeixen professionals especialitzats en problemes relacionats amb la orientació sexual i de gènere.

Al Centre esMENT oferim acompanyament psicoterapèutic per a persones LGTBIQ+.
T’ajudem en els  processos d’acceptació i d’afirmació de l’orientació afectiva, sexual i de gènere.

Teràpia per a persones LGTBIQ+

Com dèiem, les agressions i situacions desagradables externes poden acabar creant obstacles en el procés de comprensió i acceptació propis, generant homofòbia i transfòbia interioritzada. Pot resultar difícil de detectar, ja que patir homofòbia interna va directament de la mà de l’autoengany. Es basa en rebutjar petites comportaments subtilment subtils i petits, i costa de reconèixer que t’està passant. Pots necessitar ajuda d’un psicoterapeuta per superar aquest procés d’autoengany, ja que pots atravessar per aques rebuig a tu mateix fa que perdis la pròpia identitat i no puguis gaudir plena,ent de la teva vida.

Els patiments per identitat sexual i de gènere són encara un problema que afecta específicament al col·lectiu LGTBIQ+, és per això que esMENT recomana que les persones del col·lectiu coneguin els terapeutes especialitzats i puguin rebre ajuda d’un professional expert. Tingues clar que formar part del col·lectiu LGTBIQ+ no és cap malaltia ni patologia, però per desgracia pots enfrontar-te a situacions desagradables que en cap cas hauràs provocat tu. Si t’ha passat, no has de patir en silenci ni afrontar aquests problemes tu sol/a. A esMENT tenim terapeutes professionals que poden ajudar-te.

Què és la Psicologia Afirmativa?

La psicología afirmativa LGBT sorgeix com una perspectiva terapèutica que convida  tant a cuidar el benestar de les persones exposades als atacs per la seva identitat sexual o de gènere, com a transformar la societat perquè  l’anterior no faci falta i totes les persones siguin tractades amb igualtat.

Psicologia afirmativa per persones LGTBIQ+

La Psicologia Afirmativa en Diversitat Sexual i de Gènere se centra en el recolzament terapèutic a tot el col·lectiu de persones LGTBIQ+, però el seu objectiu és contribuir a l’ajuda i al canvi global, promovent l’acceptació de la diversitat en totes les persones. La psicologia afirmativa ofereix als professionals un coneixement específic i exclusiu sobre la diversitat sexual i de gènere. A més, posa le focus sobre les diferents problemàtiques que les persones dins el colectivo LGTBIQ+ viuen a diari.

La terapia afirmativa LGTBIQ+ té funcions terapèutiques per a les persones del col·lectiu. Ofereix eines a persones no heterossexuals ni cisgènere per poder fer front a conflictes que es pot trobar durant el dia a dia. La seva finalitat és acompanyar emocionalment a les persones del col·lectiu des d’una àrea de la psicologia per facilitat i reduir l’estrès, la discriminació, la integració de la pròpia identitat dins la vida de les perones LGTBIQ+.

Acceptar la identitat sexual i de gènere

Des d’esMENT t’ajudem  a comprendre els principis psicològics bàsics en Identitat sexual, per descobrir els teus propis i acceptar-te. Eines per ententre la identitat sexual dins d’una identitat global. El sistema sexe-gènere organitza el nostre món en base a dos sexes, mascle i femella, als que li corresponen també dos gèneres: el masculí i el femení. I a més a més, la nostra societat assumeix que aquests dos sexes-gèneres es relacionen entre sí (entenent aquesta relació  manera heterosexual). Però trobem diversitat en la identitat sexual i la identitat de gènere, contemplant també que potser no es vol pertàner a una sola o a cap identitat conreta ni de manera definitiva.

Si pertanys al col·lectiu LGTBIQ+, l’organització que acabem de definir no encaixa amb com et sents i identifiques tu, però és la socialment predominant i, per desgracia, a vegades imposada. Això pot provocr-te crisis d’identitat, angoixa i malestar. Si t’adones que estàs passant per periodes d’ansietat i no aconsegueixes sortir-ne, a esMENT podem donar-te eines que t’ajudin a trobar la causa. És possible que necessitis ajuda en la comprensió de la diversitat afectiva-sexual i de gènere. 

Al Centre esMENT t’ajudem a prendre consciència dels principals processos i necessitats de les persones amb sexualitats no normatives i adquirir recursos per acompanyar a aquestes persones en les seves diferents situacions, necessitats i processos que  travessen, relatius al gènere sentit i l’orientació del desig.

Àrees intervenció terapia afirmativa

5

Acceptar la pròpia identitat i orientació sexual

Sóc gai?

5

Acompanyament i suport en la (re)construcció d’identitats de gènere flexibles

5

Treball familiar sobre l’acceptació de l’homosexualitat

5

Acompanyar i assessorar sobre ser mare/pare

5

Acceptar la pròpia identitat de gènere

Què és la identitat de gènere?

5

Intervenció amb l’homofòbia interioritzada

Penso “vull deixar de ser gai”

5

Tractament de les seqüel·les per homofòbia i transfòbia