Modalitats terapèutiques en salut mental

Primera visita

La primera de les Modalitats Terapèutiques en salut mental és la primera visita a l’espai de teràpia. Quan una persona ve per primera vegada al psicòleg acostuma a ser perquè hi ha alguna situació o símptoma (tristesa, ansietat..). És a dir, fa temps que l’angoixa li provoca un malestar significatiu en la seva vida o en les seves relacions. És per aquest motiu que ve a la consulta. Generalment la persona arriba havent esgotat tots els recursos per poder fer front a la situació o símptoma que és font del seu malestar i és llavors quan decideix consultar a un professional.

La primera vegada que una persona va al psicòleg és possible que d’entrada es faci preguntes sobre com serà la visita. O bé com se sentirà amb el professional que l’atendrà i quin tipus de pregunta li farà. D’entrada el psicòleg/a vetllarà per crear un espai confortable, confidencial i d’acceptació que permeti la comunicació dels problemes i les emocions.

La relació entre la persona que consulta i el professional (relació psicoterapèutica) esdevé l’eina fonamental a partir de la qual s’iniciarà el procés de canvi. El mètode de treball serà en funció del tipus de problemàtica que presenta la persona i les característiques d’aquesta.

Demana una primera visita

En aquesta primera modalitat terapèutica, la primera visita, es recull informació sobre la persona i la seva història personal i clínica per tal d’establir quins són els objectius a treballar en l’espai terapèutic. Ja que cada persona és única, esMENT parteix de la idea de que no és el pacient el que s’ha d’adaptar a una única manera de treballar sinó que és el professional que a partir de la seva formació i experiència s’ha d’adaptar. Conseqüentment, l’especialista és qui ha de ser flexible per adaptar el treball terapèutic a les necessitats del pacient.

Teràpia individual

La segona modalitat terapèutica és la primera visita a la consulta. La psicoteràpia és un procés encaminat a ajudar a la persona a adquirir una major comprensió d’ella mateixa i del seu entorn. Particularment és una forma de conèixes millor, d’entendre el que un necessita, o el que li està passant, detectar formes de funcionar que no són útils… Per tal d’aprendre noves maneres de canalitzar i gestionar tant els problemes com les emocions. En conclusió, la finalitat de la teràpia individual és la resolució d’aquells conflictes personals interns o relacionals que provoquen malestar. Específicament, la terapia té com a objectiu d’assolir canvis positius en diferents àrees de la vida que n’havien quedat afectades, augmentant la confiança amb un mateix i l’autoestima.

Teràpia de parella

En aquest tipus de modalitat terapèutica, a l’espai de teràpia hi intervenen 3 persones: els dos membres de la parella i el profesisonal.  Es requereix la presencia dels dos membres de la parella, ja que el problema a tractar és la relació. Tot i així, molt sovint les parelles arriben situant el problema en l’altre. Al final, l’objectiu terapèutic és detectar quins són els problemes de relació que presenta la parella que consulta.

Sovint els problemes més comuns tenen a veure amb les dificultats de comunicació i expressió d’emocions, conflictes mal resolts, desconfiança, gelosies… De manera similar, també afecten les expectatives que cadascú posa a la relació, discrepàncies en l’educació dels fills, la monotonia, l’adaptació a nous canvis dins de la parella (naixement fills, emancipació), problemes en l’esfera sexual. Així com la pressió que poden exercir factors externs com canvis laborals, problemes econòmics que poden generar malestar en la relació de parella. En conjunt la psicoteràpia de parella té com a objectiu detectar les pautes disfuncionals que presenta la relació de parella, i ajudar a generar formes de relacionar-se o comunicar-se més constructives.

Grups

L’última de les Modalitats Terapèutiques en salut mental és la teràpia grupal. Anteriorment a  esMENT es realitzaven diferents grups que s’organitzaven en funció d’una temàtica concreta. En essència el grup esdevé un espai de trobada amb altres persones que comparteixen una mateixa problemàtica. Es tracta de grups conduïts per dos psicoterapeutes que tenen la funció d’ aportar el material sobre el qual es treballarà. D’aquesta manera es promou la participació activa de tots els membres i creant un ambient distès. En conclusió, es busca generar confiança i respecte mutu que permeti facilitar l’intercanvi d’experiències.

Has provat la teràpia en grup?

Així doncs, el grup es converteix en una eina útil d’aprenentatge d’estratègies i recursos. S’aprenen maneres d’afrontar les diferents situacions que els participants volen presentar. També a compartir amb el grup i que estan relacionades amb el tema a tractar en la sessió

Estem en contacte

Si creus que necessites ajuda, no has de lluitar sol/a. Contacta’ns quan tu vulguis, amb una trucada o bé per aqui mateix, amb un missatge.

Telèfon

93 790 55 72 / 650 54 21 85

eMail

info@esment.com

Adreça

C/. Onofre Arnau, 13-15, 3r-2a - 08301 Mataró

mutues

Centre de preferències de privadesa

Necessàries

S'usen per saber si ja vas acceptar les nostres polítiques, si ja estàs subscrit a la nostra newsletter, per reconèixer l'estat de la teva sessió si la tinguessis i per servir més ràpids els continguts.

No es captura IP ni tan sols per al servei d'Analytics així que la teva visita és privada.

JSESSIONID, _cfuid, wpSGCachePypass, mailerlite, gdpr, gawp

Google Analytics

Fem servir cookies de tercers amb serveis, també garants de la teva privadesa, que analitzen els teus usos de navegació perquè puguem millorar els continguts, si ja estàs subscrit al butlletí i els elements compartits en xarxes socials i el formulari de comentaris.

1P_JAR, APISID, CONSENT, HPSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID