El 9 de setembre és el Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l’Espectre de l’Alcoholisme Fetal (TEAF). Es commemora per informar i conscienciar sobre aquest tipus de trastorns, encara força desconeguts. 

Els resultats d’un estudi fet en col·laboració entre l’Hospital Clínic-Maternitat i l’Hospital Sant Joan de Déu (en el marc de BCNatal) demostren que el 60% de les dones embarassades del nostre entorn consumeixen alguna quantitat d’alcohol.

Et resulta familiar...?

  • No sóc capaç de deixar de beure alcohol tot i estar embarassada.
  • M’han dit que val més fer un glop de cervesa abans de passar l’ansietat que em genera no poder beure. 

T'has sentit així?

  • No tinc prou forces per aguantar les ganes de beure alcohol estant embarassada.
  • L’angoixa que tinc per no beure alcohol embarassada és pitjor que beure.

Causes de l’alcoholisme fetal

La causa del TEAF és el consum d’alcohol durant l’embaràs. El Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF) agrupa un gran rang d’anomalies físiques, mentals, conductuals i cognitives que una persona pot presentar quan ha estat exposat a l’alcohol durant el seu desenvolupament prenatal. 

Aquestes afeccions són de diagnòstic difícil. Poden ser lleus o molt greus, però el més preocupant és que perduren al llarg de tota la vida. Poden tenir repercussions a nivell físic, del comportament o també intel·lectuals.

El SAF, Síndrome Alcohòlic Fetal, és la manifestació més extrema dels trastorns de l’espectre de l’alcoholisme fetal. Les seves manifestacions clíniques es poden dividir en: malformacions morfològiques (especialment defectes crànio-facials), retard de creixement i alteracions del sistema nerviós central, expressades principalment com alteracions. cognitives, conductuals, de socialització i de l’aprenentatge. 

Puc prendre cervesa sense alcohol durant l’embaràs?

Segons la llei, les “cerveses sense alcohol” contenen una quantitat menor a l1% del volum d’alcohol. Generalment, es tracta d’entre un 0,6%-0,9%. D’altra banda, les “cerveses 0,0”, tot i no estar definida dins la llei, s’entén que no hauria de contenir absolutament res de graduació, tal i com indica el seu nom. Però poca gent sap que les cerveses “0,0”, “sense alcohol”, o com vulgueu dir-ho, podríen contenir tenir fins a un 0,04% d’alcohol. Això es deu a que els processos d’extracció de l’alcohol no són perfectes. 

Tots aquests problemes són 100% prevenibles no bevent gens d’alcohol des del moment en el que es planifica l’embaràs o deixar-ho de fer tant bon punt es confirmi.

Com prevenir alcoholisme fetal

La prevenció del TEAF és responsabilitat de tothom i passa exclusivament per evitar el consum d’alcohol durant l’embaràs i des del moment que la dona decideix quedar-se embarassada. No hi ha cap quantitat segura d’alcohol que es pugui consumir durant la gestació. Cal recordar que el consum excessiu d’alcohol és un aforma de manifestació d’altres problemes emocionals del nostre dia a dia. A més, se sap que combatre l’alcoholisme de forma individual és molt complicat.

Estem en contacte

Si creus que necessites ajuda, no has de lluitar sol/a. Contacta’ns quan tu vulguis, amb una trucada o bé per aqui mateix, amb un missatge.

Telèfon

93 790 55 72 / 650 54 21 85

eMail

info@esment.com

Adreça

C/. Onofre Arnau, 13-15, 3r-2a - 08301 Mataró

Centre de preferències de privadesa

Necessàries

S'usen per saber si ja vas acceptar les nostres polítiques, si ja estàs subscrit a la nostra newsletter, per reconèixer l'estat de la teva sessió si la tinguessis i per servir més ràpids els continguts.

No es captura IP ni tan sols per al servei d'Analytics així que la teva visita és privada.

JSESSIONID, _cfuid, wpSGCachePypass, mailerlite, gdpr, gawp

Google Analytics

Fem servir cookies de tercers amb serveis, també garants de la teva privadesa, que analitzen els teus usos de navegació perquè puguem millorar els continguts, si ja estàs subscrit al butlletí i els elements compartits en xarxes socials i el formulari de comentaris.

1P_JAR, APISID, CONSENT, HPSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID