Què és el Blue Monday?

Avui dia hi ha moltes raons a la nostra vida diària per sentir-nos abatuts. Una feina estressant sovint pot contribuir a sentir-nos infeliços, expermientar sobrecàrrega familiar o labotal, juntament a possibles deutes econòmics que puguem generar… totes aquestes situacions són avui la causa d’esgotament de moltes persones.

Durant el Blue Monday, es diu que la tensió augmenta per totes aquestes persones que ja se senten exhaustes degut a les exigències de la vida moderna, tot i que encara són capaces de treure forces per continuar endavant.

Els factors que es van utilizar per calcular la data del que seria el dia més trist de l’any van incloure les condicions climàtiques, el nivell de deute econòmic acumulat en comparació amb la capacitat econòmica, el  temps passat des del Nadal, el possible fracàs dels propòsits d’Any Nou, la poca motivació i la necessitat de prendre decisions al respecte…

Això va mostrar que la majoria de les persones se senten més deprimides el dilluns de la tercera setmana de gener. En aquesta data fatídica, els bons propòsits ja solen a ver fracassat i les vacances de Nadal semblen molt llunyanes. A més, els diez encara són curts i amb poca llum del sol. El dilluns continua sent, per suposat, el primer dia laborable de la setmana per la majoria de la gent, la qual cosa sol producir malestar, tensió i tristesa.

L’estrès crònic

Les persones podem afrontar millor una mica d’esrès agut que l’estrès crònic. No descansar correctament a les nits o caps de setmana, entre d’altres moments, produeix estrès crònic. Aquest es genera degut a la glàndula pituiària, qui envia estímuls de forma continuada a les glàndules suprarrenals per produir més adrenalina. Arriba un moment en què les suprarrenals ja no poden fer front als senyals contínus i acaben esgotant-se.

El cos se sent extremadament cansat i és quan experimentem estats d’ànim negatius, de vegades fins i tot, depressius. Aquesta no és una depressió clínica com a tal, però es tracta d’un estat d’ànim que ens fa sentir molt cansats i desesperats.

 El nostre consell

Creiem que el Blue Monday ens pot servir com a senyal d’alerta per intentar prendre’ns el temps de descans necessari aquest any. Un senyal que ens recorda que hauríem d’invertir menys estona en compromisos i més en relaxar-nos aprofitant el temps lliure, qualsevol moment disponible.

No estem parlant de sortir o quedar amb amics a totes hores. Hem de considerar la possibilitat de quedar-nos a casa sense res a fer, sense horaris, ni haver d’arreglar-nos per quedar bé amb els altres, sense córrer ni pressa.

Busca temps per estar amb tu mateix, sense pressions externes. Gaudeix de la calma d’una passejada, d’escoltar música, llegir, veure una pel·lícula… O potser simplement queda’t més temps amb tu mateix, valorant que per aconseguir una ment en calma i un cos sa, també és necessari deixar de córrer per respirar i aprendre.

Centre de preferències de privadesa

Necessàries

S'usen per saber si ja vas acceptar les nostres polítiques, si ja estàs subscrit a la nostra newsletter, per reconèixer l'estat de la teva sessió si la tinguessis i per servir més ràpids els continguts.

No es captura IP ni tan sols per al servei d'Analytics així que la teva visita és privada.

JSESSIONID, _cfuid, wpSGCachePypass, mailerlite, gdpr, gawp

Google Analytics

Fem servir cookies de tercers amb serveis, també garants de la teva privadesa, que analitzen els teus usos de navegació perquè puguem millorar els continguts, si ja estàs subscrit al butlletí i els elements compartits en xarxes socials i el formulari de comentaris.

1P_JAR, APISID, CONSENT, HPSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID