Com és créixer amb autisme?

En primer lloc, podem acalarir que una persona que conviu amb Trastorn de l’Espectre Autista no té per què ser extremadament intel·ligent, de la mateixa manera que sí resulta ser capaç de sentir emocions. El Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) és un trastorn complexe del neurodesenvolupament que afecta el comportamient, la comunicació i el funcionamient social. Tot i que  es consideri un trastorn del neurodesenvolupament, el seu  diagnòstic no es realitza mitjançant proves mèdiques, sinó en funció de l’historial i les conductes del pacient. Per aquest motiu el rol que duen a terme els professionals de la salut mental a esMENT és crucial. Ens referim al nostre equip multidisciplinar de psicòlegs i els neuropsicòlegs.

Autisme infantil

A esMENT us volem recomenar una lectura, El Diario de Leo, un conte il·lustrat i narrat en primera persona pel Leo, un nien amb autisme. L’escriptora i il·lustradora del conte és Krusttyh Benyh (Cristina Benítez). El llibre és el resultat de la seva inquietud personal i professional durant la seva formació a l’espai Carrilet, on es va inspirar i entendre què és l’autisme.

 Les persones amb TEA, com la resta, tenen el seu propi món interior. Des de’esMENT queremvolem  ajudar-te a comprendre com pot ser aquest món i la seva interacció amb la resta. Les persones que pateixen autisme es caracteritzen per fer front a diferents situacions tal i com t’expliquem a continuació:

conte-autisme-diari-leo

Dificultats d’interacció socials

Bàsicament es tracta d’una empatia diferent a la que ens és familiar i estem acostumats. En general, patir d’autisme dificultarà la comprensió del llenguatge verbal i no verbal. És a dir, una persona, adulta o infant, que pateixi TEA, tindrà més dificultats per interpretar el llenguatge corporal dels qui l’envolten i interactuen amb ella. Conviure amb autisme fa que les quotidianitats normalitzades resultin més complexes de l’esperat, ja que les persones amb TEA solen no saber com posar-se. ala pell dels altres, interpretar els sentimientos o entendre les emocions. Créixer amb Trastorn de l’Espectre Autista significa que s’haurà d’afrontar dificultats per aprendre a veure les cosaes des del punt de vista de l’altra persona. La capacitat que té una persona que pateix de TEA per preverure o comprendre les accions de la resta es veu alterada.

Conductes repetitives de Trastorn de l’Espectre Autista

Resulta freqüent l’interès excessiu en els nombress, símbols, horaris, organització, listes, dates, recorreguts de transports o temes científics. Això significa que qualquier petit canvi por ser molt estressante i desencadenar alteracions de la conducta. També és freqüent en els nens amb autisme l’afección a la rutina en la major part de las actividats de la vida quotidiana. En els Trastorns d’Espectre  Autista (TEA) apareixen conductes repetitives inusuals como alguns moviments corporals. També poden aparèixer comportaments al voltant de l’individu: col·locant obectes d’una manera determinada, repetir sons, paraules o frases.

Adquisició del llenguatge i  comunicació patint TEA

En la majoria dels casos, el llenguatge triga més a desenvolpar-se i els nens amb TEA triguen més a parlar del què s’espera. En el Trastorn de l’Espectre Autista apareix unretràs del desenvolupament del llenguatge verbal i no verbal, ja que també els costa realitzar gestos per comunicar-se. Quan un nen amb TEA adquireix el llenguatge, ho fa de manera peculiar, a més de presentar dificultats per  comprendre la ironía o el sarcasme. És possible que desenvolupi un vocabulario molt ric, tot i que mantenir una conversa resulti més complicat de l’habitual. Els nens amb autisme solen parlar insistentment dels seus temes preferits sense facilitar als altres poder comentar o intervenir. 

Com tractar l’autisme a esMENT?

No volem tenir un discurs pessimista, al contrari, però és necessari recordar i aclarir que no existeix cura pel Trastorn de l’Espectre Autista, com tampoc hi ha un tractament únic per a totes les persones que conviuen amb TEA. L’objectiu dels tractaments és maximitzar les capacitats dels pacients amb Trastorn del’Espectre Autista perquè puguin desenvolupar-se de manera autònoma. Des del Centre esMENT Mataró podem ajuar a reduir els símptomes del Trastorn de l’Espectre Autista i així recolzar el desenvolupament i aprenentatge dels pacients.

5

Millora de les habilitats socials: conversa, llenguatge no verbal i joc

5

Psicoteràpia individual per adults i la millora en relacions familiars i laborals

5

Intervencions per disminuir les conductes agressives o autolesions

5

Reducció dels problemes del son i alimentació

5

Ajudem a controlar l'ansietat i trastorns de l'estat d'ànim

Centre de preferències de privadesa

Necessàries

S'usen per saber si ja vas acceptar les nostres polítiques, si ja estàs subscrit a la nostra newsletter, per reconèixer l'estat de la teva sessió si la tinguessis i per servir més ràpids els continguts.

No es captura IP ni tan sols per al servei d'Analytics així que la teva visita és privada.

JSESSIONID, _cfuid, wpSGCachePypass, mailerlite, gdpr, gawp

Google Analytics

Fem servir cookies de tercers amb serveis, també garants de la teva privadesa, que analitzen els teus usos de navegació perquè puguem millorar els continguts, si ja estàs subscrit al butlletí i els elements compartits en xarxes socials i el formulari de comentaris.

1P_JAR, APISID, CONSENT, HPSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID