Pensaments intrusius, símptoma d’ansietat

Durant les últimes setmanes, a les consultes de psicoteràpia d’esMENT hem observat un increment de visites on treballàvem les fòbies d’impulsió, entre d’altres aspectes de la salut. Degut a això, el nostre equip ha decidit elaborar aquest article on busquem informar-vos de la manera més fiable possible i, especialment, tranquilitzar-vos si heu passat per això.

Fòbies d’impulsió, un aspecte menys conegut de l’ansietat

L’ansietat cursada amb pensaments de tipus obsessius o intrusius, causa molt malestar a la persona que els té perquè entren amb força a la seva ment i de manera sobtada i incontrolada.

Tot i que la persona percep que són il·lògics, no pot evitar tenir-los tot i ser conscients que no tenen sentit.

Moltes vegades el contingut d’aquests pensaments crea por a l’individu. Una persona pateix per diferents motius:

  • Por a la pèrdua de control
  • Por a tornar-se boig

Un exemple: puc tenir por a agafar ganivets per si els utilitzaré per fer mal a alguna persona que estimo. Un pensament d’aquest estil em crea pànic, no va acord amb allò que desitjo o vull. Altres pensaments intrusius:
– Empènyer a una persona a les vies
– Llençar-se a les vies
– Creuar pel carrer i pensar ser atropellat deliberadament

Tots aquests exemples, entre d’altres situacions imaginables, causen una sensació de por i porten a una persona a acabar evitant qualsevol situació. Per exemple, deixar de reunir-se amb la família per no en contacte en ganivets davant la por a perdre el control. Ens referim, doncs, a que una persona creu que d’aquests pensaments pot acabar passant a l’acció, portant el pensament a terme.

Pateixo pensaments intrusius

Aquests pensaments van en contra del propi estat d’ànim de la persona:
Com pot ser que pensi això si realment no desitjo matar-me? No vull ferir a ningú? No tinc res en contra de la persona, no li desitjo cap mal

Generen un malestar molt intens, perquè la persona creu que en qualsevol moment pot perdre el control i tornar-se boig. 

Volem que recordis això: les fòbies d’impulsió, tot i ser pensaments recurrents que apareixen de forma repetitiva a la ment i intensa, són únicament pensaments. Mai es duen a terme. Són símptomes propis del què són trastorns bàsicament d’ansietat. Quan l’ansietat és excessiva, és freqüent que apareguin aquest tipus de pensaments. Els pensaments intrusius es poden donar com a símptoma d’ansietat, com també en determinats trastorns de personalitat on l’ansietat és excessiva i apareixen. Són més freqüents del què creiem.

Dins de l’espai de teràpia

Cal tenir clar que són símptomes que formen part dels trastorns d’ansietat i en els què la persona no perd el judici de la realitat en cap moment.

Moltes vegades la persona ho viu en silenci per la por a comunicar-ho i ser jutjada o ser etiquetada com a persona agressiva, ja que va en contra del què aquella persona considera que és la seva manera de ser.

Costa que els símptomes es comuniquin dins l’espai de teràpia amb el psicoterapeuta. Per això és molt important conèixer i normalitzar poder tenir pensaments impulsius com els esmentats. 

Perquè hi hagi acció hi hauria d’haver voluntat de dur una cosa a terme i,  en aquest cas, no tens la voluntat d’acció, només t’has sobtat perquè aquests pensaments no formen part de la teva manera de ser ni d’actuar.

Només formen part dels trastorns ansiosos i no poden convertir-se en cap altre tipus de malaltia mental en la que sí es peri el judici de realitat.

Si has patit aquest tipus de pensaments i t’has espantat, esperem que aquest article t’hagi pogut tranquil·litzar i ajudar a entendre el motiu pel qual t’ha pogut passar.

Quan et sentis preparat/da, et recomanem que et posis en contacte amb un equip professional de la salut mental i emocional.

Centre de preferències de privadesa

Necessàries

S'usen per saber si ja vas acceptar les nostres polítiques, si ja estàs subscrit a la nostra newsletter, per reconèixer l'estat de la teva sessió si la tinguessis i per servir més ràpids els continguts.

No es captura IP ni tan sols per al servei d'Analytics així que la teva visita és privada.

JSESSIONID, _cfuid, wpSGCachePypass, mailerlite, gdpr, gawp

Google Analytics

Fem servir cookies de tercers amb serveis, també garants de la teva privadesa, que analitzen els teus usos de navegació perquè puguem millorar els continguts, si ja estàs subscrit al butlletí i els elements compartits en xarxes socials i el formulari de comentaris.

1P_JAR, APISID, CONSENT, HPSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID