S’acosta Sant Jordi i des d’esMENT hem decidit que tenim moltes ganes de llegir. El nostre equip d’especialistes en salut mental s’ha posat en marxa i us volem recomanar llibres, ja que sempre és fàcil encertar i regalar un llibre que tingui un missatge darrera, oi?

Llibres recomanats per psicòlegs

Creiem que regalar benestar aquest Sant Jordi és la millor opció, encertareu segur. I no patiu, no hem fet una llista de tòpics d’autoajuda i frases motivacionals, sinó que a continuació trobareu una pila de lectures que no deixen indiferent, activen les emocions, provoquen pensaments… en definitiva, llibres enriquidors a diferents nivells. Els trobareu classificats segons l’edat del la persona a la qui vulgueu fer-li el regal: per als més menuts, adolescents o per a adults.

Llibres pels petits

 Les Princeses també es tiren pets. Ilan Brenman.

Es tracta d’un llibre amb il.lustracions precioses sobre el secret de les prineceses, i és que no són tan perfectes com pensàvem, gràcies a Deu! Agrada molt a nenes i també el recomanem per a nens. A partir d’un tema casual ajuda a treballar des de la infantesa, temes tan importants com la naturalitat de no ser perfectes i la diversió de no voler ser-ho.

– El niño y la bestia. Uwe Heidschötter i Marcus Sauermann.

Sovint quan una parella es separa ens consulta perquè no sap com plantejar-li la separació als fills. Aquest és un punt que provoca molt neguit i patiment en els pares. Aquest llibre pretèn ser una ajuda perquè els més peques entenguin la separació dels pares i, per altra banda, ajuda als pares/mares a plantejar-se la separació des dels ulls d’un nen.

Un punt vermell. David A. Carter.

Un llibre que amaga formes fascinants per jugar a triobar un punbt vermell que s’amaga molt i molt bé. És un conte i un joc alhora per explorar i divertir-se. Recomanat a partir de tres anys.

– Flis Flas.Álex Nogués / Ina Khristova.

Un petit conte senzill sobre quelcom no tan senzill: gaudir del moment. En uns temps on tots correm, mirem xarxes socials, patim per què passarà i què pensran, aquest és un conte que transmet un important aprenentage: poder situar-nos en l’aquí i ara.

– T’avorreixes mini Moni? Rocío Bonilla.

Un llibre per riure plegats, gaudir d’unes marevelloses làmines i entendre que l’avorriment no és tan dolent… Tot el contrari! El podem llegir amb infants a partir dels 3-4 anys.

–  El espejo en la casa de mamá / El espejo en la casa de papá. Luis Amavisca / Betania Zacarías.

Molts pares quan s’estan separant volen poder traudir el que està succeint als seus fills/es. Aquest és un conte que permet veure als nens/es la vida d’un nen que té dues cases. Segons obris el llibre per una tapa o una altre el nen està en una casa o l’altre. Un llibre tan per treballar els moments de separació dintre de la pròpia família com perquè els nens/es entenguin les diferents realitats familiars.

En plena adolescència

–  Crispetes per la Norma Schweizer.  Pere Pons i Clar.

Un llibre d’amistat, valors, creixement, vincles, perseverança… Quan la Mireia veu per primera vegada la Norma, no sap que, de vegades, un fet important posa a prova l’amistat entre dues persones. Aleshores s’han de deixar de banda els interessos personals i lluitar, contra tot i contra tothom, per conservar aquesta amistat. En etapa pre-adolescent es comencen a viure situacions adultes, com fer front a malalties incurables.

– Lluna nova. Claudia Tremblay. 

Aquesta història parla de l’arribada de la menstruació i busca que les nenes puguin viure aquesta etapa com una vivència positiva. Recomanat a partir de 10 anys.

 

– Bajo la misma estrella. John Green.

Novel.la molt recomanable a partir dels 14 anys. Els vostres fills/es adolescents es podran posar en la pell d’altres dos adolescents que viuran aventures i fets vitals importants com l’amor, però també d’altres no tan positius com l’afrontar un càncer.

–  Frena, Càndida, Frena!  Mayte Carranza.

Una novel·la fresca i divertida sobre l’optimisme i l’entusiasme de tots aquells que hem tingut pressa per menjar-nos el món. Perquè… tots hem estat adolescents! Podeu gaudir-la a partir dels 14 anys aproximadament… i veureu que tenint la mateixa edat que la Càndida, viviu situacions semblants!

 Todo lo que nunca te dije lo guardo aquí. Sara Herranz. Lunwerg.

L’adolescència suposa l’entrada al món de l’amor romàntic. Aquest llibre d’il.lustracions ens parla de l’amor, el desengany, la superació. Tot allò que un adolescent està vivint i amb el que es pot sentir acompanyat/da.

–  A mi también: si la adolescencia te ataca, lee este libro.  Mayte, Toño y Karina.

Amb aquest llibre fem la transició cap a les recomanacions per a pares i mares, ja que, és adequat per a ells també! L’adolescència no només afecta al qui la viu en primera persona! questa “guia” està creada per acompanyar-te al llarg de l’estrany procés anomenat adolescència. Per molt complicada que et sembli, veuràs que finalment podràs dir: a mi també em va passar i me’n vaig sortir.

Recomanacions de lectures per als adults

– Psicològicament Parlant. Psicologia y Mente

Un assaig que ressegueix els conceptes fonamentals de la psicologia i les grans preguntes que subjauen a aquesta disciplina. Partint dels pares de la psicologia moderna, com ara Galton, Wundt, William James i Sigmund Freud, els autors tracen tota una geneaologia d’una ciència que ha anat evolucionant i ramificant-se en diferents especialitats, com la psicologia de l’aprenentatge, la psicologia social, la psicologia evolutiva, la neurociència o la mateixa psiquiatria.

– Por si las voces vuelven. Àngel Martín

El sorprenent testimoni en primera persona de de l’Ángel Martín sobre tot el què suposa perdre’s i haver de reconstruir-se des de 0. Una història vitalista que t’enganxa des de la primera frase.

– El poder del Ahora. Eckhart Tolle

El poder del ahora és una guia o curs complet de meditació on Eckhart Tolle tracta d’ensenyar que és possible arribar a la il·luminació i pal·liar el dolor, el patiment i l’ansiedad que l’estil de vida actual produeix en les persones.

Relacions

– Idiotizadas, un cuento de empoderhadas. Moderna de Pueblo.

Llibre en format còmic on, des d’una perspectiva humorística i feminista, mostra les diverses situacions en les que ens trobem les dones a partir dels 30 anys. 

– Ya te dije adiós, ahora cómo te olvido. Walter Riso.

Llibre que parla sobre un dels reptes de qualsevol separació o divorci: desvindular-nos emocionalment de qui va ser la nostra parella. En Walter Riso expert en temes de parella ens parla de com fer front a la separació i allunyar-nos de pensaments i conductes nocives per nosaltres mateixos/es.

– Siete reglas de oro para vivir en pareja.  John M. Gottman.

Llibre fonamentat en els estudis del Doctor Gottman sobre la parella. Pocs teòrics de la parella han tingut accès tantes dades com ell. A partir de les seves investigacions ens explica quines són les característiques de les parelles estables en el temps i quines coses hem de canviar per aconseguir-ho.

– ¡Adiós, corazón! Carmen Serrat / Miren Larrazabal.

Les autores són psicòlogues especialistes en sexualitat i teràpia de parella. Ens expliquen com afrontar aquest moment de crisis per tal de disminuir les conseqüències que les separcions comporten d’una forma propera i alhora amb el coneixement que tenen com expertes en el camp.

– Maneras de Amar. La nueva ciencia del apego adulto y cómo puede ayudarte a encontrar el amor… y conservarlo. Dr. Amir Levine i Rachel Heller.

És un libre on explica els diferents tipus d’aferrament adult i com influeixen alhora de relacionar-se afectivament amb parelles o potencials parelles. Et dóna claus per identificar el teu estil d’aferrament i el de les teves potencials parelles (o parella si ja en tens), saber si et convenen o no i claus per modificar aquells aspectes del teu estil d’aferrament que siguin perjudicials per a les teves relacions de parella i la teva felicitat.

Mares i Pares

 – Diario de un bebé. Daniel N. Stern.

Heu pensat com sent un bebè o un nen en els seus primers anys? Aquest llibre ens posa als pares/mares dintre dels ulls d’un bebè i ens ensenya com veu el món en els seus primers quatre anys.

– Quiet. Màrius Serra.

Des del punt de visió d’un pare, ens explica l’ambivalent estat emocional que provoca tenir un fill que no progressa adequadament. Als pares no ens preparen per viure un camí diferent a l’esperat. Som comunicació i és realment important que dins del nucli familiar sapiguem comunicar el que sentim, de comprendre i entendre a la persona del costat, saber interpretar gestos, mirades, carícies, el significat de la paraula que diem o escoltem, i saber què significat tenen per a la persona que volem que rebi el missatge correcte.

 – El curiós incident del gos de mijanit. Mark Haddon.

Des del punt de vista d’un nen de 15 anys, la lectura d’aquesta obra, et fa comprendre i entendre una mica més com pensa i com interpreta el món un nen, que justament no és capaç de comprendre el teu. Ens acosta a com es viu quan un té unes necessitats i/o una forma de pensar diferent.

– Em dic Joan i crec que sóc dolent. Agnès Brossa.

Llibre amè i proper on l’autora explica la realitat de diferents nens/es, cadascun amb les seves característiques i famílies. Cada capítol ve acompanyat d’una sèrie de pautes educatives pels pares adaptades a cada nen. Toca realitats tan variades i habituals com les dificultats en el compliment de les normes, problemes a l’escola i la mort d’un ésser estimat, entre d’altres.

– Niñ@s hiper. Infancias hiperactivas, hipersexualizadas, hiperconectadas. José Ramón Ubieto Pardo y Marino Pérez Alvárez.

Els autors analitzen com els adults hem conquistat el món infantil i els privem del temps de la infància. Un temps per descobrir i descobrir-se a través del joc.

Centre de preferències de privadesa

Necessàries

S'usen per saber si ja vas acceptar les nostres polítiques, si ja estàs subscrit a la nostra newsletter, per reconèixer l'estat de la teva sessió si la tinguessis i per servir més ràpids els continguts.

No es captura IP ni tan sols per al servei d'Analytics així que la teva visita és privada.

JSESSIONID, _cfuid, wpSGCachePypass, mailerlite, gdpr, gawp

Google Analytics

Fem servir cookies de tercers amb serveis, també garants de la teva privadesa, que analitzen els teus usos de navegació perquè puguem millorar els continguts, si ja estàs subscrit al butlletí i els elements compartits en xarxes socials i el formulari de comentaris.

1P_JAR, APISID, CONSENT, HPSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID