És una malaltia freqüent avui dia, afecta a un 5-6% de la població. Els símptomes principals són un estat depressiu caracteritzat per tristesa, sentir-se buit, disminució de l’interès i de la capacitat de plaer en quasi totes les activitats. Freqüentment acompanyades d’alteracions de la son i la gana (augment o disminució), apatia, dificultats de concentració, cansament. La persona acostuma a expressar sentiments d’inutilitat, culpa excessiva, auto retrets, pessimisme. Els trastorns depressius són un conjunt de malalties que tenen com a símptoma en comú la presència de tristesa patològica. En medicina es defineix el símptoma de tristesa com la presència d’un sentiment de pena més intens de l’esperable i que limita de forma mantinguda que una persona pugui rendir en les seves activitats habituals.

En depressions severes poden aparèixer pensaments recurrents de mort que poden comportar ideació suïcida. Les depressions poden tenir una causa endògena (són hereditàries) o poden ser exògenes causades per factors o problemes ambientals, personals (depressió psicògena).

El Trastorn Depressiu afecta més de 300 milions de persones al món i és la principal causa de discapacitat. No entén ni d’edats ni de condicions socials. La tristesa, la pèrdua d’interès o la falta de concentració són alguns dels símptomes que caracteritzen aquesta malaltia. Existeix tractament i si se segueix de forma correcta, el trastorn pot remetre. Els medicaments i la psicoteràpia constitueixen la pedra angular del tractament.

Tractament psicològic depressió

5

Trastorn adaptatiu

El trastorn adaptatiu amb ànim deprimit es caracteritza per:

 • El mateix pacient identifica un desencadenant (estressor) recent com l’origen dels símptomes.
 • El desencadenant (o les seves conseqüències directes) encara està present.
 • L’exposició a situacions ambientals intenses dona pas, transitòriament, a un rendiment adequat. Dit d’una altra manera, si a la persona afectada per un trastorn adaptatiu se li mostra un estímul intens (per exemple, un vídeo divertit del seu nét) pot posar atenció al nou focus i expressar el sentiment lògic enfront d’aquesta situació.
5

Episodi depressiu

L’episodi depressiu (o depressió major) es caracteritza per:

 • El pacient descriu el seu sentiment de tristesa com qualitativament diferent al sentiment normal de tristesa, considerant-ho una vivència nova. El característic és l’existència d’una reducció en la resposta emocional davant de situacions de teòricament marcat calat emocional. Aquest fet explica que el pacient moltes vegades no centri la seva queixa en la seva tristesa, sinó en la sensació de por o angoixa davant del bloqueig emocional que pateix.
 • A diferència del que succeeix en el trastorn adaptatiu i en la distímia, l’exposició a situacions ambientals intenses comporta una oscil·lació escassa o nul·la en el seu estat d’ànim (és a dir, el seu estat d’ànim no és fàcilment modificable mitjançant situacions ambientals concretes).
5

Trastorn distímic

El trastorn distímic o distímia es caracteritza per:

 • Presència crònica (mesos o anys, no dies o setmanes) de sensació d’insatisfacció, de desànim i abatiment que motiven tristesa i un pitjor funcionament diari de la persona. Predomina l’apatia i la pèrdua d’iniciativa sobre la pèrdua d’il·lusions.
 • El pacient descriu el seu sentiment de tristesa com qualitativament similar al sentiment normal de tristesa. El que crida l’atenció al pacient és la seva cronicitat i l’aparent absència de situacions desencadenants concretes.
 • Igual que succeeix en el trastorn adaptatiu, l’exposició a situacions ambientals intenses dona pas, transitòriament, a un rendiment adequat.
 • Sovint, però no sempre, aquests pacients tenen una personalitat de base molt emocional i/o molt dependent.
5

Depressió major

Implica símptomes de depressió la major part del temps, durant dues setmanes com a mínim. Aquests símptomes de depressió major poden interferir amb les capacitats per a treballar, dormir, estudiar i menjar.

Terapia per la depressió

Si ja has fet les primeres passes per tractar-te la depressió, som aqui per recordar-te que ho aconseguiràs. La depressió afecta de manera diferents. acada persona. Pot ser que, per a tu el primer pas hagi estat llegir sobre el trastorn depressiu aqui. O potser ja has fet alguna sessió de psicoteràpia per la depressió. Sigui quin sigui el teu primer pas, sabem que la sensació de buit, soledat i no conèixer el teu rumb pot ser molt difícil de superar. Mentre ets a la consulta fent terapia, tot va bé, no estàs sol i tens un guia. Però si quan surts aquestes males sensacións et tornen a envaïr, tranquil, és completament normal. Els psicòlegs d’esMENT t’hem preparat una petita llista per combatre els símptomes depressius en aquells moments que se’t facin eterns.

 • Activitat física: has de poder invertir, com a mínim, 30 minuts al dia en tu mateix. Surt a córrer, passeja o medita. Quan ho facis, alliberaràs endorfines i milloraràs el teu estat d’ànim.
 • Compleix la teva propia rutina: procura mantenir un horari regular, sobretot per anar a dormir i llevar-te.
 • Alimentació: que no dieta! No es tracta d’aprimar-se, però si de parar una mica més d’atenció en els teus habits. Treu-te la mandra de sobre per cuinar sa. El fast food no et fa cap favor a llarg termini, no et nodreix com necessites, et fa sentir menys enèrgic i t’allunya dels teu objectius.
 • Prioritza: la depressió. noes cura en unes hores, sinó que observaràs en tu mateix unes millores amb. elpas del temps. Amb això no et volem desanimar, simplement conscienciar que aquesta mateixa llista és una petita guia. Comença-la per on creguis que et serà més senzill assolir-la. No et frustris, poc a poc.
 • Sociabilitar: intenta interactuar amb altres persones i parlar amb aquells en qui confiïs. Parlar dins l’espai terapèutic és un gran pas, prova de fer-ho també a fora.
 • Presa de decisions: et recomanem que no prenguis decisions importants mentre no et sentis al 100% recuperat. Postposa les decisions vitals importants fins a sentir-te una mica millor.
 • Adiccions: de la mateixa manera que t’hem comentat els beneficis de seguir una dieta sana, et recordem que beure alcohol, consumir substàncies o prendre medicaments no receptats, només et perjudicarà. Unes hores de caure en aquestes adiccions suposen mesos d’endarreriment en el teu procés de recuperació de la depressió.