Conviure amb la fibromiàlgia o fatiga crònica

Abordem el tractament psicològic pel dolor crònic i la fibromiàlgia. El dolor crònic és un dolor incomprès. Les opcions  de tractament van enfocades a alleujar la percepció de dolor, fer-ho suportable, i millorar per tant la qualitat de vida. 

Filant més prim, arribem a la malaltia més coneguda que causa dolor crònic: la fibromiàlgia. Actualment a Catalunya hi ha entre 180.000 i 270.000 persones que pateixen fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica. 

Segons dades del 2021 recollides per l’INE (Institut Nacional d’Estadística) al voltant de 17,5 milions de persones conviuen a Espanya amb dolor, és a dir que 4 de cada 10 espanyols pateixen de dolor crònic.

Com es diagnostica la fibromiàlgia?

El diagnòstic de la fibromiàlgia és bàsicament clínic. És a dir, és un professional mèdic coneixedor de la malaltia el fa en base als símptomes i a l’exploració física de la persona malalta. Per fer-lo, l’especialista ha d’explorar una sèrie de punts (anomenats punts dolorosos) pressionant-los amb el dit, amb una força concreta, per veure si es desencadena dolor o no.

Les exploracions complementàries, ja siguin proves de laboratori o exploracions d’imatge bàsiques, serveixen per descartar altres processos que puguin donar símptomes semblants.

Ajuda psicològica per tractar els dolors del cos.

El dolor crònic és un dolor incomprès. A més,  el dolor crònic no es cura, no té un tractament ni una solució 100%. Les opcinos van enfocades a alleujar la percepció de dolor, fer-ho suportable, i millorar per tant la qualitat de vida.

Filant més prim, arribem a la malaltia més coneguda que causa dolor crònic: la fibromiàlgia. Actualment a Catalunya hi ha entre 180.000 i 270.000 persones que pateixen fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica. D’entre aquestes, més del 80% són dones, amb una mitjana d’edat de 57,9 anys. En els homes la mitjana se situa en els 45,6 anys.

 Al Centre esMENT treballem amb persones que pateixen de dolor agut o crònic. El suport psicoterapèutic va adreçat a persones afectades per dolor crònic, amb o sense alteracions psicològiques associades.

dolor-cronic

Psicoterapia per conviure amb la fibromiàlgia

La fibromiàlgia pot afectar significativament la qualitat de vida de les persones que la pateixen i tenir un important impacte personal, familiar, laboral i social. És per aquest motiu que recomanem fer terapia psicològica.

La fibromiàlgia és una síndrome clínica caracteritzada per dolor crònic a tot el cos, amb predomini als músculs i a les articulacions de l’esquena i les extremitats, i amb presència d’una exagerada i extensa sensibilitat local a la pressió en múltiples punts. Forma part d’un grup de malalties cròniques anomenat síndromes de sensibilització central, juntament amb la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple. 

És una malaltia freqüent especialment entre les dones i sovint s’acompanya de cansament, trastorns del son i de l’estat d’ànim, símptomes digestius i mal de cap, entre d’altres.

L’objectiu del suport psicoterapèutic quan es pateix dolor crònic és aconseguir una millora de la qualitat de vida. Busquem afavorir un nivell d’autonomia personal, familiar, laboral i social satisfactores. 

Tractament dolor crònic

Tot i que, com hem explicat, avui dia no hi ha cura per a la fibromiàlgia, un bon diagnòstic i una bona informació són la base del tractament, que pot anar acompanyat de: 

Fàrmacs

Exercici físic

Tècniques de relaxació

Suport psicològic

Estem en contacte

Si creus que necessites ajuda, no has de lluitar sol/a. Contacta’ns quan tu vulguis, amb una trucada o bé per aqui mateix, amb un missatge.

Telèfon

93 790 55 72 / 650 54 21 85

eMail

info@esment.com

Adreça

C/. Onofre Arnau, 13-15, 3r-2a - 08301 Mataró

Beneficis de l’ajuda psicològica en la fibromiàlgia

Des d’esMENT oferim psicoteràpia i suport a les persones que pateixen de dolor crònic com la fibromiàlgia, encefalomielitis miàlgica, sensibilitat química múltiple (SQM), electro hipersensibilitat i altres processos de sensibilització central. Alguns consells:

1. La malaltia no ha de ser l’eix principal de la teva vida

Intenta no viure pensant en la teva condició de malalt. Procura seguir relacionan-te i eure el món des d’una perspectiva positiva. Això t’ajuda a millorar l’estat d’ànim.

2. Informa’t sempre que ho necessitis

Però de la mà de centres i professionals experts. Confia en els teus metges, assegura’t que t’hi sents còmode i en confiança.

3. Pensa que una pèrdua pot suposar un guany

Ja que la malaltia et força a complir un seguit de recomanacions mèdiques, aprofita-les per descobrir nous passatems i activitats que abans potser no hauries fet. 

4. Si pots, mantén la teva feina

Et permet conservar un cercle social més ampli i extern a la malaltia. Això t’aportarà aire fresc i millor autoestima, per tant, major sensació de control de la fibromiàlgia.

5. Relacionat amb el punt anterior, minimitza l’estrès

Cada persona i cada lloc laboral són casos únics. Escolta el teu cos per procurar mantenir un ritme de vida pausat però constant.

6. Activitat: poquet i sovint

Especialment per evitar el sobrepès en cas que tinguis risc. Ni descansis en excés, ja que s’atrofien els músculs i s’intensifiquen els símptomes; ni forcis el teu cos a extrems d’exercici físic que et causarien més esgotament.

7. Parla dels teus sentiments

Expressa’t amb el teu cercle de persones sobre com et sents físicament i emocionalment. Sovint tots pequem de veure la malaltia i no la persona que hi ha al darrera. Així que compartint els sentiments i pors disminuiràs l’ansietat que puguis tenir i ajudaràs a les persones que t’envolten a entendre’t molt millor.

8. Quan et sentis preparat/da...

Ves provant de fer totes aquelles activitats diàries que t’agradaria. D’aquesta manera, planificaràs una rutina que serà agradable enlloc de ser una font d’estrès i angoixa per no saber què poder feramb el teu temps.

Centre de preferències de privadesa

Necessàries

S'usen per saber si ja vas acceptar les nostres polítiques, si ja estàs subscrit a la nostra newsletter, per reconèixer l'estat de la teva sessió si la tinguessis i per servir més ràpids els continguts.

No es captura IP ni tan sols per al servei d'Analytics així que la teva visita és privada.

JSESSIONID, _cfuid, wpSGCachePypass, mailerlite, gdpr, gawp

Google Analytics

Fem servir cookies de tercers amb serveis, també garants de la teva privadesa, que analitzen els teus usos de navegació perquè puguem millorar els continguts, si ja estàs subscrit al butlletí i els elements compartits en xarxes socials i el formulari de comentaris.

1P_JAR, APISID, CONSENT, HPSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID