Es caracteritza per un estat quasi persistent d’ansietat que no respon a una situació concreta. La persona viu en un estat d’ansietat i preocupació constant sobre una amplia gamma d’esdeveniments (salut, família, treball, diners) d’altres vegades es fa més difícil determinar l’origen de l’ansietat. La persona acostuma a anticipar sempre un desastre, a preocupar-se en excés, a tenir una resposta ansiosa desproporcionada al que requereix la situació.

Aquest estat de preocupació i tensió acostuma a anar acompanyada de símptomes físics, especialment fatiga, dolors de cap, tensió, dolor muscular, dificultat en la deglució, tremolors, irritabilitat, dificultats per dormir (insomni de conciliació o manteniment), de concentració…

Quan aquests símptomes són severs poden acabar limitant i generant un malestar clínicament significatiu a la persona que els pateix.

Ansietat general i persistent

La característica essencial d’aquest trastorn és una ansietat generalitzada i persistent, que no es limita a cap circumstància ambiental en particular i ni tan sols hi predomina (és a dir, es tracta d’una sensació que ens envolta). Com en el cas d’altres trastorns d’ansietat, els símptomes predominants són molt variables, però el més freqüent són queixes respecte a sentir-se constantment nerviós, amb tremolor, tensió muscular, sudoració, marejos, palpitacions, vertígens i molèsties epigàstriques. Sovint es posen de manifest pors respecte que un mateix o un familiar es posi malalt o tingui un accident, juntament amb altres preocupacions i pressentiments molt diversos. Aquest trastorn és més freqüent en dones i sovint està relacionat amb l’estrès ambiental crònic. El seu curs és variable, però té tendència a ser fluctuant i crònic.

Problemes associats a l’ansietat general

Diversos trastorns conviuen perquè comparteixen les mateixes causes que els van originar. Les persones que presenten un trastorn d’ansietat generalitzada sovint conviuen amb algu altre problema psicològic com:

  • Alteracións de l´estat d´ànim com depressió major i/o distímia
  • Trastorn de pànic amb o sense agorafòbia
  • Fòbia social
  • Fòbia específica
  • Abús o dependència de l´alcohol o de substàncies sedants, hipnòtiques o ansiolítiques
  • Trastorns associats a l´estrés (síndrome del còlon irritable, mals de cap, hipertensió essencial, úlceres, diarrèa, insomni)

Tractament per Ansietat Generalitzada

En els casos en els quals el trastorn d´ansietat generalitzada apareix amb altres problemes associats, serà necessari aplicar un pla de tractament per cadascun dels problemes. És imprescindible establir el diagnòstic principal i jerarquitzar l´ordre dels problemes existents, per abordar-los a la teràpia. Sovint, es començarà a intervenir pel problema més incapacitant per la persona, en el moment actual, encara que no correspongui amb la patologia principal. A mesura que la persona vagi millorant el seu problema secundari, afavorirà la possibilitat de centrar-se en la principal alteració psicològica.

Normalment, a l’inici del tractament es va a la consulta un cop per setmana. Quan el tractament està mínimament encarrilat, s’espaien les visites, que passen a ser, habitualment, una cada 15 dies. Els tractaments solen incloure aspectes relacionats amb la recuperació de la salut, si s’ha perdut, d’altres de relacionats amb la prevenció i d’altres de relacionats amb el desenvolupament personal de l’usuari que, d’alguna manera, tenen a veure amb allò que li passa.