El trastorn obsessiu-compulsiu (T.O.C) és un síndrome psiquiàtric que pertany al grup dels desordres d’ansietat i està caracteritzat per: Obsessions: són idees, pensaments, imatges o impulsos recurrents i persistents que són viscuts per la persona com pensaments…

Tractament psicològic del TOC

Les persones que conviuen amb alguna persona que té un TOC tenen un paper molt important en aspectes com la detecció o el tractament del trastorn. A les persones del voltant els pot resultar estrany que algú tingui obsessions o compulsions o no pugui deixar de tenir-les. 

De vegades, els familiars poden participar en algunes compulsions de la persona amb un TOC o afavorir que la persona eviti certes situacions. Això és especialment freqüent en infants i adolescents. Encara que ho facin per ajudar (o per no molestar a la persona amb TOC), és important entendre que aquests comportaments empitjoren les possibilitats de millora. Es recomana comentar aquests actuacions amb el professional de la salut.

Cal fer un esforç per entendre que la persona amb un TOC, òbviament no vol tenir uns símptomes que li poden causar tantes dificultats en el seu dia a dia.

Tractament psicològic del trastorn obsessiu-compulsiu

Normalment, les primeres intervencions es destinen a reduir els símptomes de l’ansietat i la incapacitació que produeixen. Després s’analitzen i es tracten els factors que originen o que mantenen l’ansietat i les altres alteracions que puguin acompanyar-la.

És important recalcar que en tot moment el pacient s’enfronta deliberadament i voluntàriament al pensament o situació temuda. Ja sigui de forma real o en imaginació, evitant utilitzar rituals tranquil·litzadors, per tal de facilitar els processos d’extinció i/o habituació de l’ansietat. L’objectiu final  és ’aconseguir l’extinció de l’ansietat associada.

Els malalts de TOC, de trastorn obsessiu compulsiu, triguen set anys de mitjana a ser diagnosticats.

La classificació del TOC és heterogènia

Hi ha diversos subtipus d’aquest trastorn mental i n’hi ha que limiten molt el dia a dia dels afectats. Caricaturitzat i reduït a comportaments maniàtics, sovint es projecta una idea estereotipada del trastorn obsessivocompulsiu (TOC). La falta d’informació sobre aquesta malaltia fa que els afectats no només lluitin diàriament contra les pors i les angoixes irracionals que els paralitzen i limiten les seves vides, sinó que també s’hagin d’enfrontar a la incomprensió social i a la banalització dels símptomes que els persegueixen sense treva. 

Els malalts de TOC, de trastorn obsessiu compulsiu, triguen set anys de mitjana a ser diagnosticats. 

Tothom té alguna mania, però com detectar quan aquesta et controla a tu?

És molt fàcil detectar rituals com l’ordre o la neteja, però altres tipus de TOC que tenen a veure amb pensaments intrusos són més difícils de controlar pels propis professionals. Quan la persona té el pensament intrusiu, li genera tanta angoixa i tanta ansietat que ha de ritualitzar. No hi ha un relació de causalitat en cap dels tipus.

Quines dificultats pot comportar-te viure amb T.O.C.?  

Durant la infància es poden observar conductes ritualistes que no significarien cap trastorn i que formen part dels rituals evolutius normals. Parlem de la preferència per certs jocs, l’interès en la simetria o en contar, fer jocs com saltar per no trepitjar alguna ratlla del terra, etc.. Els nens viuen aquestes rutines com un joc, no interfereixen en el desenvolupament normal de les seves activitats i poden interrompre aquests rituals sense sentir malestar. 

A la vida adulta, el T.O.C. incapacita o condiciona significativament el dia a dia d’una persona. S’arriba a sentir grans dosis d’ansietat o d’estat anímic deprimi. És per aquest moriu que pot ser necessari l’ajuDA de medicació específica antidepressiva, mentre es realitza un procés terapèutic adient. Sempre de la mà d’un metge especialista en psiquiatria.

  • L’accés a la feina: la malaltia tanca les portes a noves oportunitats laborals.
  • L’autoestima: els pensaments intrusius sovint alienen la identitat dels afectats.
  • Les relacions personals: la incomprensió o intentar raonar dinamiten els vincles. 

Centre de preferències de privadesa

Necessàries

S'usen per saber si ja vas acceptar les nostres polítiques, si ja estàs subscrit a la nostra newsletter, per reconèixer l'estat de la teva sessió si la tinguessis i per servir més ràpids els continguts.

No es captura IP ni tan sols per al servei d'Analytics així que la teva visita és privada.

JSESSIONID, _cfuid, wpSGCachePypass, mailerlite, gdpr, gawp

Google Analytics

Fem servir cookies de tercers amb serveis, també garants de la teva privadesa, que analitzen els teus usos de navegació perquè puguem millorar els continguts, si ja estàs subscrit al butlletí i els elements compartits en xarxes socials i el formulari de comentaris.

1P_JAR, APISID, CONSENT, HPSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID