El trastorn obsessiu-compulsiu (T.O.C) és un síndrome psiquiàtric que pertany al grup dels desordres d’ansietat i està caracteritzat per:

Obsessions: són idees, pensaments, imatges o impulsos recurrents i persistents que són viscuts per la persona com pensaments intrusius que envaeixen la seva consciència de forma no voluntària i que són viscuts com sense sentit o que van en contra del sistema de creences de la persona que els pateix, el que genera angoixa i malestar significatius que porten a la persona a fer intents per ignorar-los o suprimir-los, a vegades sense aconseguir-ho.

Compulsions: Són conductes repetitives que es realitzen de forma estereotipada (seguint unes determinades regles). La conducta no és un fi en sí mateixa, sinó que es realitza per tal de produir o evitar algun esdeveniment o situació futura. Aquests rituals o compulsions es duen a terme per tal de evitar l’ansietat que genera la obsessió.

En les persones que pateixen aquest tipus de desordre, el pensament apareix dominat per una idea intrusiva o seqüència d’idees (ex: és possible que la persona s’obsessioni amb la brutícia, per la qual cosa es rentarà les mans una i una altra vegada, o bé se senti ple de dubtes , i intenti verificar les mateixes accions repetides vegades, o preocupat en excés per l’ordre i la simetria…)

És un problema comú que afecta al 2% de la població, és a dir, a més de 100 milions de persones en el món.