Neuropsicologia Mataro

Exploracions neuropsicològiques i diagnòstics

La neuropsicologia és una branca de la neurociència que estudia les relacions entre el cervell i la conducta tant en subjectes sans com en aquells que hagin patit algun tipus de dany cerebral. Breument, la neuropsicologia convergeix entre la neurologia i la psicologia. La neuropsicologia estudia els efectes que causen  una lesió, dany o funcinoament anòmal a les estructures del Sistema Nerviós Central sobre els processos cognitius, emocionals i de conducta de l’individu.

Què és un neuropsicòleg?

El neuropsicòleg és un psicòleg especialitzat en el diagnòstic i tractament dels problemes cognitius, emocionals i de conducta que es poden produir degut a alteracions de les funcions cerebrals. Parlem de lesions cerebrals per traumatisme craneoencefàlic, ictus, Accident Vascular Cerebral (AVC), processos degeneratius com demències, Alzheimer, Parkinson… trastorns emocionals, depressions, trastorns del neurodesenvolupament com el TDAH/TDA, Síndrome Alcohòlic Fetal, Trastorn de l’Espectre Autista…

Mitjançant l’exploració neuropsicològica i el diagnòstic es pot saber l’estat de les nostres funcions mentals superiors: memòria, llenguatge, atenció, funcions executives, orientació espaial i temporal, habilitats acadèmiques…  ja que no disposem d’exàmens biològics que ens puguin donar aquesta informació.

Qui pot necessitar sessions de neuropsicologia?

El neuropsicòleg s’encarrega de fer les proves necessàries per valorar les funcions cognitives d’una persona en un moment concret de la seva vida. Ens facilita informació sobre l’estat de funcions com: la memòria, l’atenció, llenguatje, funcions executores… Totes aquestes són molt importants ja que ens dónen la capacitat de mantenir l’atenció, recordar, produir i comprendre el llenguatge, resoldre problemes i prendre decisions. 

Malalties neurodegeneratives

Els problemes de memòria, atenció, concentració, o planificació són comuns en moltes malalties Neurodegeneratives. Avaluem els diferents trastorns cognitius i proposem una estratègia d’intervenció personalitzada.

En moltes malalties neurodegeneratives poden aparèixer trastorns cognitius, emocionals i canvis de comportament. És per això que es recomana realitzar una exploració neuropsicològica, rebre assessorament per la prevenció de dificultats en aquesta àrea i realitzar una intervenció específica en aquelles persones que presenten dificultats.

Dany cerebral

En el cas de danys cerebrals és convenient fer aquest tipus d’exploracions per identificar quines capacitats es conserven i quines es troben alterades abans de començar el procés de rehabilitació neuropsicològica. D’aquesta manera, s’estableix el pla de treball per la recuperació del pacient.

  • Accidents cerebrovasculares per interrupció o reducció d’irrigació sanguínia cap al cervell
  • Traumatisme craneoencefàlic
  • Tumor cerebral  
  • Anoxia cerebral
  • Infeccions

memoria-alzheimer

Establir una estratègia d'abordatge

En el cas de les malalties neurodegeneratives (Demencies, Alzheimer, Parkinson…) se solen fer aquestes proves per poder seguir l’evolució de la malaltia i així, poder enfocar el pla de tractament. La neuropsicologia és una branca més que està capacitada per oferir ajuda a aquestes persones.

memoria-alzheimer

Recolzament i eines

Pot ser el cas del Síndrome de Down, que no és una malaltia com a tal, sinó que es tracta d’una característica de la persona. Això significa que no existeix tractament ni cura. El que pot fer un neuropsicòleg és oferir ajuda a totes aquelles persones que conviuen amb el síndrome.

Sa-sindrome-asperger

Trastorns del neurodesenvolupament

Tot i tractar-se d’un grup molt heterogeni de trastorns, estan associats amb l’alteració neurobiològica i les manifestacions d’un conjunt de característiques mentals i de conducta en els pacients.

En què consisteix el treball del neuropsicòleg?

El Neuropsicòleg realitza l’exploració neuropsicològica, que és el conjunt de proves que utiliza  per valorar les funcions cognitives d’una persona en un moment concret de la seva vida. Ens facilita informació sobre l’estat de funcions com: la memòria, l’atenció, llenguatje, funcions executores… Totes aquestes són molt importants ja que ens dónen la capacitat de mantenir l’atenció, recordar, produir i comprendre el llenguatge, resoldre problemes i prendre decisions.

L’exploració neuropsicològica es pot dur a terme per fer saber el rendiment cognitiu quan una persona ha patit alguna malaltia neurològica, per exemple epil·lèpsia, trastorn per depressió o alguna lesió.

Neuropsicologia infantil

La Neuropsicologia infantil i juvenil ens ajuda a realitzar un diagnòstic. El neuropsicòleg és qui realitza exploracions neuropsicològiques i diagnòstics. Les exploracions neuropsicològiques són un complement per altres professionals clínics (psiquiatres, psicòlegs, logopedes…). La neuropsicologia resulta ser una eina molt útil a partir de la qual establir un tractament adequat i una correcta rehabilitació de les funcions cognitives que hagin sortit alterades o deficitàries (amb baix rendiment) durant l’exploració.

Exploració neuropsicològica infanto-juvenil

L’exploració neurpsicològica infanto-juvenil ens ajuda en el diagnòstic de possibles trastorns del neurodesenvolupament. Per exemple: Trastorn per Dèficit d’Atenció amb/sense Hiperactivitat (TDAH/TDA), Trastorns de l’Espectre Autista (TEA), Síndrome Alcohòlic Fetal (SAF)… que poden afectar als aprenentatges, interacció social i conducta de l’infant o adolescent. La finalitat de l’exploració és ajudar al pacient mitjançant el nostre equip multidisciplinar per  tal de millorar la seva evolució.

Valoració rendiment cognitiu

L’exploració neuropsicològica es pot realitzar per saber el rendiment cognitiu quan una persona ha patit alguna malaltia neurològica, trastorn o lesió. En infants, l’exploració neuropsicològica ens permet detectar trastorns específics de l’aprenentatge (retràs maduratiu), del llenguatge i la comunicació (dislèxia i discalcúlia). Alhora es realitzen estudis per valorar les altes capacitats en nens superdotats.

Detecció, intervenció i evolució

La detecció i intervenció prematura resulta fonamental per poder prevenir o disminuir les seqüel·les o conseqüències negatives (aprenentatges, socialització, estat d’ànim) i generar un millor pronòstic i evolució de les alteracions neuropsicològiques favorables pel desenvolpament i l’adaptació durant la infància.

Sens dubte el cervell és un òrgan complex el qual pot patir lesions en diferens àrees, com el Sistema Nerviós Central. Aquestes afectacions poden profocar alteracions en la conducta i la funció cognitiva de les persones. És a dir, les malalties, trastorns i lesions del cervell poden afectar a la manera en la que una persona pensa, sent i actúa.

Estem en contacte

Si creus que necessites ajuda, no has de lluitar sol/a. Contacta’ns quan tu vulguis, amb una trucada o bé per aqui mateix, amb un missatge.

Telèfon

93 790 55 72 / 650 54 21 85

eMail

info@esment.com

Adreça

C/. Onofre Arnau, 13-15, 3r-2a - 08301 Mataró

Centre de preferències de privadesa

Necessàries

S'usen per saber si ja vas acceptar les nostres polítiques, si ja estàs subscrit a la nostra newsletter, per reconèixer l'estat de la teva sessió si la tinguessis i per servir més ràpids els continguts.

No es captura IP ni tan sols per al servei d'Analytics així que la teva visita és privada.

JSESSIONID, _cfuid, wpSGCachePypass, mailerlite, gdpr, gawp

Google Analytics

Fem servir cookies de tercers amb serveis, també garants de la teva privadesa, que analitzen els teus usos de navegació perquè puguem millorar els continguts, si ja estàs subscrit al butlletí i els elements compartits en xarxes socials i el formulari de comentaris.

1P_JAR, APISID, CONSENT, HPSID, NID, SAPISID, SID, SIDCC, SSID